Öğrenci bir daha parkta yatmasın

kunteper

Global Mod
Global Mod
Herkese diploma yaklaşımıyla üniversite sayısı süratle artmasına karşın yurtların yerinde sayması barınma sıkıntısını getirdi. Geçen yıl yurtlarda yer bulamayan öğrenciler parkta çadır açıp dertlerini duyurmaya çalıştı. Hükümetin ‘Gezi’ suçlamasıyla yaklaştığı kritik husus bu yıl yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla bir daha gündeme geldi. YKS’de barajın kalkmasıyla öğrenci sayısı arttı lakin yurt kontenjanları geride kaldı.

CHP’DEN BELEDİYELERE ‘MİSAFİRHANELERİ AÇIN, DAR GELİRLİYE TAKVİYE VERİN’ ÇAĞRISI

Ekonomik koşullar ise sorunun ikinci kıymetli ayağını oluşturuyor. Ortalama 5-6 bin TL’den başlayan kiraları karşılayamayan gençler özel yurtlara da yönelemiyor. Gelinen noktada CHP idaresi, partili belediyelere ‘barınma seferberliği’ daveti yaptı. Bu kapsamda belediyelerin lojman, misafirhane ve hizmet binalarını barınma ıstırabı çeken öğrencilere açması istendi. Dar gelirlilere nakdi takviye verilmesi gerektiği açıklandı.

ÜNİVERSİTELİLER BARINMA SIKINTISINA TAHLİL BEKLİYOR

Her kente üniversite açılmasıyla yüksek öğretimde barınma sıkıntısında alarm zillerinin çalmasına niye oldu. Geçen yıl yurtlarda yer bulamayan öğrenciler parkta çadır açıp sorunlarını duyurmaya çalıştı. Lakin çözülemeyen kritik mevzu bu yıl barajın da kaldırılmasıyla bir daha gündeme geldi. Öğrenci sayısı artmasına karşın yurt kontenjanları geride kalınca ders başına kısa bir süre kala CHP idaresi, partili belediyelere ‘barınma seferberliği’ daveti yaptı. Bu kapsamda belediyelerin lojman, misafirhane ve hizmet binalarını barınma problemi çeken öğrencilere açması istendi.

Son senelerda her ile üniversite siyasetiyle yüksek öğretim kurumları sayısı artırılırken bu birlikteinde barınma meselesini da getirdi. Geçtiğimiz yıl artan kira ve Kredi Yurtlar Kurumu’nda yer olmaması niçiniyle parklarda sabahlayan öğrenciler tarafınca gündeme getirildi. Lakin hükümetin buna yaklaşımı “Gezi gibisi bir durum yaratılmaya çalışılıyor” halinde oldu. Barınma sorunu bu yıl üniversitelerde barajın kalması ve kiraların dada da artmasıyla krize dönüşmenin eşiğine geldi. Ders başına sayılı günler kala başta İstanbul, Ankara ve İzmir’de olmak üzere büyükşehirlerde üniversite kazanan öğrenciler nasıl barınacakları konusunda bir çıkmazda.

KONTENJAN ARTTI YURT YERİNDE SAYDI

2019-2020 eğitim ve öğretim devrinde KYK’ya bağlı 793 yurt bulunuyordu. 2020-2021 devrinde gelindiğinde ise yurt sayıları 773’e geriledi. MEB bilgilerine bakılırsa 2016’dan bu yana yurt sayısında kayda bedel bir artış yok. Devlet yurtlarının sayısı özel yurtlara bakılırsa yıllar ortasında daha düşük oranda artmış durumda. MEB Örgün Eğitim İstatistikleri raporlarına nazaran Türkiye’de vakıf, dernek, şahıs, ticari, kamu üniversitesi yurtları ve özel işletmelere ilişkin olduğu belirtilen yurtların sayısı 4 bin 406. Türkiye’de 2021 yılı prestijiyle 8 milyon 240 bin 997 üniversite öğrencisi bulunuyor. Bu sayının ortasında uzaktan öğretim ve açık öğretim nazarann öğrenciler de bulunuyor. 2020/21 devri prestijiyle özel ve devlet yurtlarında 1 milyon 138 bin 79 kişilik kapasite mevcut.

BELEDİYE ‘MİSAFİRHANELERİNİ AÇIN

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) barajın kalkmasıyla öğrenci sayısı arttı lakin yurt kontenjanları geride kaldı. Çünkü geçtiğimiz yıl paylaşılan sayının muhtaçlığı karşılaması pek mümkün görünmüyor. Gelinen noktada CHP idaresi de partili belediyeleri harekete geçirdi. Genel Lider Yardımcısı Seyit Torun, partili belediyelere gönderdiği yazıda, devlet yurtlarına yerleşemeyen ve özel yurt fiyatlarını ya da konut kiralarını karşılayacak gelir düzebir daha sahip olmayan öğrenciler için yeni bir ‘barınma seferberliği’ başlatılmasını istedi. Bu kapsamda belediyelerin lojman, misafirhane ve hizmet binalarını barınma kasveti çeken öğrencilere açması istendi. Dar gelirlilere nakdi takviye verilmesi gerektiği açıklandı.

170 BİN TL’YE ÖZEL YURT ÜCRETİ

Öte yandan ekonomik kurallar ise sorunun ikinci değerli ayağını oluşturuyor. Ortalama 5-6 bin TL’den başlayan kiraları karşılayamayan gençler özel yurtlara da yönelemiyor. Zira İstanbul’da özel yurt fiyatları yıllık 22 bin ile 172 bin lira ortası değişiyor. İstanbul’da 13 devlet, 44 de vakıf üniversitesi bulunuyor. Kentte 3 de vakıf meslek yüksek okulu yer alıyor. Ankara’daki özel yurt fiyatları ise yıllık 40 bin ile 120 bin TL içinde değişiyor. Ayrıyeten kelam konusu fiyatların ‘erken dönem’ fiyatlar olduğunu belirten yetkililer 1 Eylül prestijiyle meblağların güncellenebileceğini belirterek meblağların daha da artacağını belirtti.

ÖĞRENCİLER BİR DAHA PARKTA KALMASIN

Gelinen noktada kamuoyunda geçtiğimiz yıl parklarda yaşanan manzaraların tekrar yaşanmaması beklentisi oluştu. “Geçen yıl olduğu üzere barınacak yer bulamayan öğrenciler parklarda sabahlamasın” davetleri yapıldı. Üniversitelilere verilen kredi ile burs ölçüsünün okulların açılmasıyla artırılması için davetler yapıldı.

ARTIK ‘ÖĞRENCİ KESİMİ’ YOK ‘İŞÇİ – ÖĞRENCİ KESİMİ’ VAR

KYK yurtlarındaki kontenjan eksikliği, özel yurt fiyatlarının yüksekliği ve kiralardaki fahiş artışlar niçiniyle Türkiye’de bir epeyce üniversite öğrencisi genç, eğitimini sürdürebilmek için çalışmak zorunda. Enflasyon niçiniyle aldıkları bursların gereksinimlerini karşılamaya yetmediğini söyleyen öğrenciler, KYK yurt fiyatlarına yapılan artırım daha sonrasında hem çalışıp hem okumaktan öteki çarelerinin kalmadığını söylüyor. Edirne’de peysaj mimarlığını okuyan Zülal “Sadece öğrenci’ kalmadı, işçi-öğrenci kesiti var artık” diyor. Çalışmadan okumanın imkansız hale geldiğini vurguluyor. Bu ortada Türkiye’de artan konut kiraları ve yurtların yetersizliği öğrencilerin bir numaralı sorunu haline geldi. Emlak krizi niçiniyle fahiş oranda artan kira fiyatlarını karşılayamayan ya da KYK yurtlarında yer bulamayan üniversite öğrencileri, bir odayı 2 kişi paylaşmak ya da salonu kiraya açmak üzere usullerle kiraya ortak öğrenci sayısını artırarak geçinmeye çalışıyor. Kimileri ise İstanbul’dan gitmeyi yahut üniversiteyi açıktan bitirmeyi bile düşünüyor. Kimi öğrenciler 3+1 meskenlerde 6-7 kişi kaldıklarını ancak buna karşın, çalışmadan geçinemediklerini söylüyor.

YÖK LİDERİ: VAKIF ÜNÜVERSİTELERİ İNDİRİM YAPARSA YARARLI OLUR

Barınma meselesinin başka muhatabı olan YÖK Lideri Erol Özvar, özellikle geçen yıl binlerce öğrencinin mağdur olduğu, kiminin eğitim alma imkanını kaybetmesine niye olan barınma meselesiyle ilgili açıklama yaptı: “Öncelikle barınma konusunda Gençlik ve Spor Bakanlığı ile uyumlu çalışıyor ve yurtlar konusunda planlamalar yapıyoruz. Barınma meselesinin da inşallah önümüzdeki periyotta önemli bir sorun olmayacağına ve aşılacağına inanıyoruz.” Vakıf üniversitelerinin eğitim öğretim fiyatlarına yönelik indirim davetinde bulunan Özvar, mevcut ekonomik şartlar çerçevesinde bilhassa fiyatlı programlara yerleşen hiç bir öğrencinin maddi imkansızlık ötürüsıyla eğitimini aksatmasını istemediklerini söylemiş oldu.